26 Ekim 2018 Cuma


2.1.1. İç Tasvir

Yapıya girdiğimizde atrium tonozlarla örtülü olup batısında iki nartheks yer almaktadır. Dış nartheks de beş kapı açıklığı bulunurken iç nartheksten esas ibadet alanına geçilirken dokuz kapı açıklığıyla giriş sağlanmaktadır.(Şek.6)

ays22.JPG

Şekil 6. İç nartheksten genel görünüm

Kare şeklinde olan orta nef kenar uzunluğu 31 m. olan mekân birimi 23 m. yükseklikte payelerle sınırlandırılmıştır. Payelerin arası pandantifle birbirine bağlanmış dört tane yarım daire kemerle geçilmektedir. Bu dört pandantifin yüksekliği 41.5 m. yüksekliktedir. Pandantifler ana payelerinin tümünün tepe noktasında dört büyük kemerin arasından içeriye doğru yelpaze biçiminde uzanır.
Mermer bloklarından yapılan daireye benzeyen kornişe doğru yükselmekte ve kornişin üstünde kandili yakar ve bakım yapan görevlinin kullandığı kendi merdiveni bulunmaktadır. Çapı yaklaşık 31 m. olan kubbe mermer zemin döşemesi 56 m. üstünde yükselmektedir. Kubbe de tuğla ve harç malzeme kullanılmış ve korniş seviyesinden yüksekliği 15 m’dir. 180ºlik gerçek yarım küre olmayan kubbe, 163ºlik kavis yapmaktadır. Buna dayalı olarak yarım kubbenin merkezi belirgin olarak korniş seviyesinin altındadır. Kubbesi kırk eşit parçalı kaburga ile birbirinden ayrılmaktadır.

Naosun batısına ikişer, doğusunda ikişer olmak üzere dörder yarım kubbe ile genişletilme ve bu iki kubbenin çap ölçüsü merkezi kubbesininkine eşit olmakla beraber beşer pencereyle aydınlatılmaya katkı sağlanmıştır. Merkezi kubbeli alanı genişleten Antemios ve Isidoros yapıyı daha görkemli kılmış ve duvar, payanda, sütunlar ile kesintisiz bir bütünlük sağlamıştır. (Şek.7)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  1.GİRİŞ Bu çalışmanın amacı Bizans döneminde ünik bir plan şemasına sahip olan Ayasofya Kilisesi’nin kendi dönemi içerisindeki ye...